De beste periode om naar Namibië op vakantie te gaan

Als je een goede voorbereiding wilt doen op het boeken van je vakantie is het verstandig om te kijken wanneer de beste reistijd is om naar Namibië af te reizen. Het is zonde als je ergens in het regenseizoen komt, terwijl je actief wil gaan wandelen door de natuur. Of dat het juist zo ontzettend warm is dat je na honderd meter bezweet en wel op zoek moet naar water.

Welk klimaat heeft Namibië en wat is de beste reistijd voor Namibië ?  

Wat is de beste reistijd voor Namibië ? Deze vraag wordt ons vaak gesteld en is ook belangrijk als je de planning voor je Namibië vakantie aan het maken bent. Het toffe aan Namibië is dat je er het hele jaar door prima naartoe kan. Een vakantie naar Namibië is namelijk altijd een goed idee, zowel in de zomer als in de winter. In dit blogartikel een uitleg over het weer in Namibië en wat de beste tijd van het jaar is om op vakantie te gaan!

De verschillende seizoenen in Namibië

Zomer: december t/m februari
Herfst: maart t/m mei
Winter: juni t/m augustus
Lente: september t/m november

Omdat Namibië op het zuidelijk halfrond ligt, zijn de seizoenen precies omgedraaid met Nederland. Oftewel: tijdens de zomer in Namibië is het winter in Nederland. Namibië behoort tot één van de droogste landen van Zuidelijk Afrika. De hoogteligging en nabijheid van de oceaan beïnvloeden het klimaat in grote mate.

Hieronder hebben wij de beste reisperiode voor Namibië op een rijtje gezet

  1. Het westen, noordwesten, zuiden en de westelijke helft van centraal Namibië kennen een warm woestijnklimaat.
  2. Het zuidwestelijke kustgebied kent een koud woestijnklimaat.
  3. Het noorden, noordoosten, oosten en zuidoosten van Namibië hebben een warm steppeklimaat.

De zomer (november – maart) is de regentijd en wordt het erg warm met gemiddeld 30 graden. Hoewel het de regentijd wordt genoemd, valt in het grootste deel van het land nauwelijks neerslag. De regen valt in korte maar zeer hevige buien, waarna de zon weer doorbreekt.

In januari tot en met april, het regenseizoen, is er voor de dieren veel voedsel te vinden en verspreiden de dieren zich waardoor de kans op het spotten van de dieren klein is.

In maart en april heb je wel meer kans om jonge dieren te zien die de wereld, aan de hand van de volwassenen, gaan ontdekken. Vanaf mei zakt het waterpeil en dus bewegen de dieren steeds meer richting de waterpoeltjes.

De winter (juni – juli) is de temperatuur overdag aangenaam. In Windhoek is het dan rond de 20 graden. Het woestijnklimaat kent echter een grillig temperatuursverloop. De nachten kunnen zeer fris zijn en de temperatuur daalt zelfs richting het vriespunt. De winter is het droge seizoen, er valt dan amper tot geen neerslag.

Door het ontbreken van de neerslag zijn de wilde dieren afhankelijk van de waterpoeltjes maar men dan ook in grote getallen naartoe trekt. Dit is de beste periode om de wilde dieren te spotten. Het is overigens ook de beste plek voor de wilde dieren om hun prooi te vangen.

Conclusie

Juni t/m oktober zijn prima maanden om op safari te gaan voor het spotten van de wilde dieren. De twee beste maanden zijn september en oktober, wanneer de dieren veel bij de drinkplaatsen te vinden zijn en de temperaturen het aangenaamst.