Praktische informatie

 • Klimaat en beste reistijd
 • Klimaat en beste reistijd

  Klimaatinformatie voor Namibië
  Namibië heeft een subtropisch landklimaat. Wat betekend dat er een lang droog seizoen is en een kort regenseizoen. Het droge seizoen is in de periode mei t/m november. Het regenseizoen is van december t/m maart. Het klimaat in Namibië is heet en droog er zijn echter verschillen tussen de verschillende regio’s van het land. 

  Er is een duidelijk verschil tussen het woestijngebied, op de Caprivi-strook, het kustgebied en in de centrale hooglanden. De centrale hooglanden nemen het grootste gebied van Namibië in. In dit gebied ligt ook Windhoek, de hoofdstad. De hooglanden liggen in het gebied van de zomerregens. Dit houdt in dat er tussen november en maart geregeld stevige neerslag is. In het extreme droge zuiden, het gebied van de winterregens. Hier regent het zeer sporadisch en alleen in de maanden juni en juli.

  Aan de westkust bij de Namib woestijn ziet het er weer anders uit. Regen valt er amper en er is een krachtige, warme wind. In de wintermaanden zijn er grote verschillen in temperatuur tussen dag en nacht. De koudste maanden zijn juli en augustus. Overdag is de temperatuur rond de 25 graden maar ’s nachts daalt het vaak tot het vriespunt. De warme maanden liggen in het regenseizoen en dus in de Namibische zomer.

  In december en januari lopen de temperaturen vaak op tot ruim boven de 30 graden. Aan de Atlantische kust is het weer anders. In de zomer is het lekker koel, de wintermaanden zijn in vergelijking fris te noemen. De temperaturen stijgen aan de Atlantische Oceaan zelden tot boven de 16 graden. Aan de kust is het weer het hele jaar door aangenaam en droog. Het tropische klimaat op de Caprivi-strook veroorzaakt hoge luchtvochtigheid en frequente regenval tijdens het regenseizoen.

  WindhoekMax tempMin tempZonuren
  Januari30179
  Februari29179
  Maart28168
  April26139
  Mei23910
  Juni21710
  Juli21610
  Augustus23811
  September271211
  Oktober291410
  November301610
  December311710

  Beste reistijd
  Voor Namibië zijn de maanden tussen midden mei en eind september de beste reistijd. Dit zijn maanden waarin de minste regen valt. Tegelijkertijd zijn de temperaturen goed en is het niet te warm om op safari te gaan. De gemiddelde temperatuur ligt in de wintermaanden rond de 20 graden Celsius. Tijdens de beste reistijd profiteer je van de meeste zonuren per maand. De lucht kan ’s nachts extreem afkoelen maar dat kan aangenaam zijn na veel zon.

  Je kan er ook voor kiezen om in de maanden oktober en november op vakantie naar Namibië te gaan. De temperaturen zijn dan hoger en de zon nog krachtiger. Als je hiertegen kunt, zijn deze maanden ideaal om te reizen. De zon schijnt volop terwijl het slechts sporadisch regent in deze maanden.

  Lees meer informatie over het weer en de beste reistijd om naar Namibië te gaan.

 • Reisdocumenten
 • Benodigde reisdocumenten

  Paspoort
  Om naar Namibië te reizen dien je in het bezit te zijn van een geldig paspoort. Je paspoort moet na terugkomst nog minimaal 6 maanden geldig zijn. Tevens moet je paspoort over minimaal twee lege pagina’s beschikken, bij de douane krijg je een sticker in je paspoort geplakt.

  Visum
  Voor reizen naar Namibië heb je geen visum nodig wanneer je korter dan 90 dagen het land bezoekt.

  Vliegtickets
  Uiteraard moet je in het bezit zijn van geldige vliegtickets. Deze dien je zelf te boeken, maar Namibië Reisopmaat kan je wel helpen met het vinden van het beste ticket. Op je vliegticket dient je eerste officiële voornaam en achternaam (volgens je paspoort) te staan.

  Tip!
  Maak voor vertrek een kopie van je paspoort met de Kopie ID applicatie van de overheid en bewaar deze op een handige plek in je bagage. Maak een scan van je paspoort en bewaar deze in je e-mail. Mocht je je paspoort onverhoopt verliezen dan heb je in ieder geval nog een kopie, wat je kan helpen in het aanvragen van een vervangend reisdocument.

 • Inentingen
 • Inentingen

  Wij raden je aan om langs te gaan bij je huisarts, of een afspraak te maken bij GGD voor een gezond reisadvies op maat. Er wordt dan gekeken welke vaccinaties jij nodig hebt. Ons advies is om ongeveer 6 tot 8 weken voor vertrek een afspraak te maken.

  Difterie, Tetanus, Polio (DTP-prik)
  Wij raden een vaccinatie tegen DTP aan.

  Gele Koorts
  Wij raden een vaccinatie tegen Gele Koorts aan. Een vaccinatie is verplicht wanneer je recent een land hebt bezocht waar een hoog risico op gele koorts is.

  Hepatitis A
  Een vaccinatie tegen Hepatitis A raden wij je aan wanneer je een onhygiënisch gebied bezoekt.

  Hepatitis B
  Een vaccinatie tegen Hepatitis B raden wij je aan wanneer je langer dan 3 maanden Namibië bezoekt. Ook bij een korter verblijf dan 3 maanden wordt een vaccinatie aangeraden.

  Malaria
  In het noorden van Namibië komt malaria voor, het betreft het gebied nabij de grens met Angola en in de Caprivistrook. Malariatabletten worden sterk aanbevolen in deze twee gebieden.

 • Betalen en valuta
 • Betalen en valuta

  Munteenheid
  De munteenheid van Namibië is de Namibian Dollar, deze is één-op-één gekoppeld aan de Zuid-Afrikaanse Rand. De Rand is ook een wettig betaalmiddel in Namibië, maar de Namibian Dollar kan niet worden gebruikt in Zuid-Afrika. Als je valuta wilt kopen voordat je in Namibië aankomt, kun je het beste Rand kopen, aangezien de Namibische dollar zelden beschikbaar is in banken buiten Namibië.

  In Namibië zijn de pinautomaten vooral te vinden in de grotere plaatsen. In hotels, restaurants en in de meeste grotere supermarkten kun je met een creditcard betalen.

  Alle banken accepteren een Nederlandse bankpas met het Maestro logo, Visa creditcards en Mastercards als betaalmiddel. Let wel op dat je de Nederlandse bankpas buiten Europa kunt gebruiken.

  Wisselkoers
  1 Euro =  16,00 Dollar
  1 Dollar = 0,06 Euro

  Let op, de koers verandert continue. De hierboven gegeven koers is puur een indicatie.

 • Elektriciteit
 • Elektriciteit

  Netspanning
  De netspanning in Namibië bedraagt 220 Volt, met een frequentie van 50 Hz. Deze is hetzelfde als in Nederland, wat betekent dat je gewoon je eigen elektrische apparaten kunt gebruiken.

  Stekkers en stopcontacten
  Om een stopcontact te gebruiken heb je een speciale driepootstekker nodig. Neem deze mee op reis of koop hem op het vliegveld of een supermarkten bij aankomst.

 • Adressen
 • Handige adressen

  Nederlandse Consulaat
  Edelvalkstraat 23
  Hochland Park
  Windhoek, Namibië
  Telefoon:        +26 461 223 733
  E-mail:            [email protected]

  Namibië Ambassade
  Tervurenlaan 454
  1150, Brussel, België
  Telefoon:        +32 2 771 1410
  E-mail:            [email protected]

  Namibië Verkeersbureau
  Schillerstrasse 42-44
  60313, Frankfurt, Duitsland
  Telefoon:        +49 69 133 73 60
  E-mail:            [email protected]

 • Duurzaam reizen
 • Namibië Reisopmaat en duurzaam reizen

  Als duurzame toerist houd je rekening met de lokale bevolking, natuur, cultuur en het milieu. Dit om al het moois wat de wereld te bieden heeft te behouden. Zo hou je het reizen ook mogelijk voor de toekomstige generaties.

  Wij vinden het heel belangrijk dat we naast het aanbieden van mooie reizen ook wat goeds doen voor de lokale bevolking en milieu. Wij zetten ons actief in voor Duurzaam Toeristisch Ondernemen (DTO). DTO is voor veel (ontwikkelings)landen erg belangrijk. Het draagt bij aan culturele, maatschappelijke en economische ontwikkelingen. Ook kan DTO ervoor zorgen dat het milieu, de natuur en de welvaart verbetert in deze landen.

  Wat doet Namibië Reisopmaat voor duurzaam reizen?
  Bij het samenstellen van de rondreizen streven wij ernaar om de negatieve effecten die reizen met zich meebrengt te beperken tot het minimum. Bij negatieve effecten kun je denken aan milieuvervuiling of het verstoren van de natuur en cultuur op een bestemming.

  Ook proberen we de positieve effecten van reizen te stimuleren. Zoals werkgelegenheid dat het toerisme oplevert en daardoor direct een economische bijdrage levert aan de lokale bevolking. Uiteraard zorgen wij ervoor dat dit niet ten koste gaat van jouw reisplezier.

  Wat doen wij er concreet aan :
  •    Samenwerken met lokale gidsen / chauffeurs
  •    Samenwerking met veel kleinschalige hotels, natuurparken en eco lodges
  •    Werken met zo zuinig mogelijke ( elektrische ) auto’s en busjes
  •    Het ondersteunen van lokale liefdadigheidsprojecten

  Hoe draag jij bij aan duurzaam reizen?
  Jij zelf kan ook een bijdrage leveren aan duurzaam toerisme. Geef je oude reisgidsen door aan de buren, je vrienden of familie en bespaar daarmee papier. Begin je reis op het treinstation in de buurt en ga met de trein naar het vliegveld. Hierdoor is er minder CO² uitstoot dan wanneer je met de auto of taxi naar het vliegveld gaat.

  Als je een bijzonder gebouw, mooi monument of gezellig park bezoekt tijdens je reis, zorg er dan voor dat je alleen je voetafdruk achter laat. Neem je vuilnis mee en gooi het gewoon in de vuilnisbak. Een schonere, meer opgeruimde wereld begint immers bij jezelf.

  Natuurlijk kun je ook denken aan de ‘standaard’ duurzame handelingen tijdens je verblijf. Bespaar water door een douche te pakken in plaats van een bad te nemen. Haal boodschappen voor je Namibische braai bij een lokale winkel om de werkgelegenheid en de omzet te stimuleren. Laat niet iedere dag je handdoek wassen in het hotel, hang deze even buiten en gebruik hem de volgende dag nog eens.

  Samen zorgen we ervoor dat de wereld net zo mooi blijft, ook voor de generaties na ons!

 • Eten en drinken
 • Eten en drinken

  Eten en de Namibische cultuur zijn onafscheidelijk met elkaar verbonden. De geschiedenis van het land proef je terug in hedendaagse gerechten. De vooral Duitse migrantengroepen hebben hun stempel gedrukt in de Namibische keuken. De Duitsers namen hun tradities mee en paste die aan met de ingrediënten die in Namibie beschikbaar waren. Zo zie geregeld apfelstrudel en fisch & chips op de menukaart staan. Eén van de bekendste traditionele Namibische gerechten is “game meat” (vlees van wild) die op de braai (barbecue) wordt klaargemaakt.

  Een typisch Namibisch ontbijt
  Veel Namibianen ontbijten met pap. Voor sommige is dit uit noodzaak omdat zij niet veel geld hebben om aan voedsel uit te geven. Maar eigenlijk is het tegenwoordig een gewoonte om een bordje maïspap als ontbijt te eten. De maïspap wordt ook wel Mielepap genoemd en makkelijk te maken door maïsmeel en water te mengen. Het kan bij elke maaltijd gegeten worden, als ontbijt met een beetje boter en suiker, bij de lunch en bij de avondmaaltijd bij wat vlees en groente.

  Namibische stoofvlees
  Potjiekos is een traditioneel Namibisch stoofgerecht wat wordt bereid boven het vuur in een grote pot. De ingrediënten die worden gebruikt voor het gerecht zijn onder meer olie, wortel, bloemkool, wildvlees en saus. Het bestaat uit lagen en de volgorde is erg belangrijk. Het vlees gaat onderop, daarna komt de groente en dan het zetmeel. Dit moet in totaal 2 tot 3 uur gekookt worden op gematigd vuur. Het is echt een traditioneel gerecht om van te genieten, vooral nadat het, met de heerlijke geur, een tijd heeft staan sudderen!

  Wijn en bier
  Namibië heeft naast een gevarieerde keuken ook een diversiteit aan wijnen en bier. Mataku is een beroemde Namibische wijn, maar niet zomaar een wijn, namelijk een watermeloenwijn. Een erg verfrissende wijn die er na een warme dag prima in gaat.

  De kolonisatie door Duitsland heeft ook zijn sporen achter gelaten in geweest van Duitsland bij het drinken van bier in Namibië. Je kan in hier veel bier vinden, eigen gebrouwen maar ook Europese bieren. Daarnaast zijn er veel Duitse restaurantjes te vinden waar je je biertje kan drinken met een lekkere Sauerkraut of Bratwurst.

  Lees hier een leuk blog over o.a. lekker eten en drinken in Namibië.

Rennende giraffes op de steppe in zuid-afrika